0

kulit kering dan gatal

Kulit kering adalah masalah yang berlaku apabila lapisan atas kulit (epidermis) tidak terhidrat dengan baik. Akibatnya, kulit kelihatan bersisik, mengelupas, dan bahkan seperti merekah.

Dari segi perubatan, kulit kering juga disebut xerosis. Keadaan ini boleh terjadi di mana-mana bahagian badan, tetapi paling biasa di kaki dan lengan.

Sesiapa sahaja boleh terpengaruh dengan keadaan kulit ini. Walau bagaimanapun, orang tua biasanya cenderung lebih terdedah kepada keadaan ini. Ini kerana orang tua telah menurunkan jumlah minyak sebagai pelincir semula jadi untuk kulit.

Xerosis akan cenderung lebih sensitif dan rentan terhadap kerusakan. Jika kulit Anda kering terlalu parah dan tidak dirawat, ada sederet komplikasi yang mengintai. Mulai dari infeksi bakteri, eksim, hingga retakan kulit yang berdarah.
Xerosis cenderung lebih sensitif dan mudah mengalami kerosakan. Sekiranya kulit anda kering terlalu teruk dan tidak dirawat, terdapat serangkaian komplikasi yang bersembunyi. Bermula dari jangkitan bakteria, eksim, hingga retakan kulit yang berdarah.

Walau bagaimanapun, keadaan ini tentunya dapat diatasi dengan mengurangkan faktor-faktor yang meningkatkan risiko. Bincangkan dengan doktor untuk maklumat lebih lanjut.
Berikut adalah cara mengatasi masalah kulit kering:

 

 

Elakkan Menggunakan Air Panas Untuk Mandi

Mandi menggunakan air panas boleh menjadikan kulit anda lebih kering. Air panas dapat menghilangkan minyak semula jadi kulit yang mengekalkan kelembapan sehingga dapat menjadikan kulit kurang terhidrat dan kering. Oleh itu, anda harus mengelakkan mandi dengan air panas.

jangan mandi lama

Jangan Mandi Lama

Mandi panjang sebenarnya menjadikan kulit lebih kering kerana air di permukaan badan akan banyak menguap. Jaga masa mandi anda kira-kira 10 minit.

Gunakan Sabun Pelembap

Jika Anda memiliki kulit yang kering, sebaiknya gunakanlah sabun mandi yang dapat membantu melembapkan kulit. Sabun tersebut akan menutrisi kulit Anda dari luar sehingga terasa lebih lembap, kenyal, dan sehat.

Jangan Gosok Kulit Terlalu Kasar

Kulit kering dan bersisik biasanya sangat mudah disakiti. Atas sebab ini, elakkan menggosok kulit terlalu kasar selepas mandi. Sebaliknya, anda hanya perlu menepuk kulit dengan tuala untuk mengeringkan badan.
Sebaiknya elakkan menggunakan span mandi atau berus untuk menggosok kulit badan. Ini kerana pelbagai alat dapat membuat kulit mudah cedera.
Sekiranya anda mempunyai pertanyaan, sila jumpa dengan doktor untuk mendapatkan penyelesaian terbaik untuk masalah anda.

Sapukan Pelembap

Sapukan pelembap badan selepas mandi, terutama pada kulit kering, seperti lengan dan kaki. Anda boleh menggunakan losyen yang banyak dijual di pasaran, tetapi pastikan keadaan kulit anda sesuai untuk digunakan.

Sapukan Minyak Kelapa

Minyak kelapa dapat membantu merawat kulit kering. Satu kajian pada tahun 2014 menunjukkan bahawa minyak kelapa berkesan untuk merawat kulit kering kerana dapat meningkatkan penghidratan kulit dan jumlah lemak pada permukaan kulit.
Selain itu, minyak kelapa juga mengandungi asam lemak tepu emolien, yang bertindak sebagai pelembap untuk kulit kering dan menjadikannya halus. Oleh itu, anda boleh menggunakan minyak kelapa ke bahagian badan yang kering.

Mandi Oat

Oatmeal adalah bahan semula jadi yang dapat membantu merawat kulit kering. Menambah serbuk oat ke mandian atau menggunakan krim yang mengandungi oatmeal dapat mencerahkan kulit kering anda.
Kajian pada tahun 2015 menunjukkan bahawa ekstrak oatmeal mempunyai sifat anti-radang dan antioksidan yang baik untuk penjagaan kulit kering atau anda boleh menggunakan sabun yang mengandungi ekstrak oatmeal sebagai pilihan.

Sapukan Madu

Pelbagai kajian menunjukkan bahawa madu mempunyai sifat pelembab, penyembuhan dan anti-radang. Kelebihan ini menjadikan madu sesuai digunakan sebagai penjagaan kulit kering yang ideal. Anda boleh menggunakan bahan semula jadi ini ke kulit kering.

Sapukan Lidah Buaya

Lidah buaya atau lidah buaya termasuk ramuan asli yang juga boleh digunakan untuk merawat kekeringan kulit. Anda boleh menggunakan ekstrak lidah buaya yang telah diproses atau menggunakan gel dari kilang lidah buaya secara langsung.
Biasanya ekstrak lidah buaya sering digunakan pada waktu malam dan dibiarkan tahan semalaman. Ini dibenarkan selagi kulit anda tidak mempunyai alergi terhadap bahan semula jadi yang satu ini.

Menggunakan Pelembap Udara (Humidifier)

Pelembap dapat membantu melembapkan udara di dalam bilik. Menggunakannya di rumah pastinya membuat kelembapan terjaga sehingga kulit kering anda akan terasa lebih lembap dan tidak mudah gatal.

Minum Air Putih

Mempunyai kulit kering menjadikan anda harus memenuhi keperluan cairan tubuh dengan betul. Minum air secukupnya membantu kulit anda menjadi terhidrat sehingga menjadi lebih lembap. Minum lebih kurang 8 gelas air setiap hari.

Gunakan Sarung Tangan

Sekiranya kulit anda kering, terutama di tangan, ia boleh menjadi bahan pencuci yang digunakan semasa mencuci terlalu keras. Untuk mengatasinya, gunakan sarung tangan semasa mencuci pinggan dan pakaian.
Gunakan sarung tangan getah bukan lateks semasa melakukan proses mencuci. Dengan cara itu, kulit anda tidak akan bersentuhan langsung dengan pencuci atau sabun yang boleh merengsakan kulit.

 

Anda ingin mendapatkan produk semulajadi yang sesuai dengan masalah kulit? Klik di sini.

Sumber :

Ebook PERCUMA - Petua Hilangkan Batuk Bayi Berkahak
50 Perkara Kebanyakan Ibu Tak Tahu
Semoga Bermanfaat

Leave a Reply