Skip to main content
search
0

Rambut gugur adalah perkara biasa yang dialami terutamanya wanita disebabkan tekanan, rawatan rambut yang tidak sesuai dan gangguan hormon. Selain penggunaan produk-produk rawatan rambut, sebenarnya ada satu perkara yang sering dipandang ringan iaitu pemakanan seimbang. Ia penting dalam membantu memperbaiki kerosakan rambut secara dalaman. Berikut adalah tujuh jenis makanan yang memiliki nutrisi yang diperlukan untuk pertumbuhan rambut sihat.

Ini antara 7 jenis makanan bantu selesaikan masalah rambut gugur.

1. Bayam

Bayam kaya dengan zat besi, vitamin A, folat, omega-3, magnesium, kalium dan kalsium yang menjaga rambut agar tetap kuat dan sihat. Kandungan vitamin A dalam bayam cukup tinggi dan vitamin ini membantu kelenjar menghasilkan sebum iaitu minyak semula jadi yang mampu melembapkan kulit kepala.

 

2. Biji Bunga Matahari

Ia kaya dengan vitamin B5 yang membantu melancarkan aliran darah pada kulit kepala dan mendorong pertumbuhan rambut. Vitamin B5 bersifat asid pantotenat yang merupakan nutrisi penting dalam mencegah keguguran rambut.

3. Buah Bit

Buah bit diketahui mengandungi nitrat yang meningkatkan saliran darah dalam tubuh manusia. Ini dapat memberikan folikel rambut kita oksigen dan nutrisi.

 

4. Oat

Oat mengandungi beta-glukan yang merupakan jenis serat yang mudah larut. Keguguran rambut juga dikaitkan dengan gangguan hormon namun kandungan serat gandum dapat membantu memperbaikinya.

 

5. Daging ayam

Asid arakidonat adalah salah satu faktor utama untuk merangsang pertumbuhan rambut agar menjadi tebal dan cantik. Daging ayam adalah sumber utama asid ini.

 

6. Cili merah

Cili merah mungkin pedas tapi ia juga kaya dengan vitamin C yang dapat meningkatkan pertumbuhan rambut.

 

7. Makanan laut

Makanan laut seperti kerang atau udang bermanfaat untuk merangsang pertumbuhan rambut. Ia kaya dengan vitamin B, zat besi, iron dan vitamin D.

 

Punca keguguran rambut

1. Umur

Proses penuaan semula jadi adalah salah satu penyebab utama keguguran rambut yang mempengaruhi lelaki dan wanita. Lama kelamaan, pertumbuhan rambut menjadi perlahan dan folikel rambut akhirnya berhenti tumbuh sama sekali. Kedua-dua perkara ini secara bersama menyebabkan rambut di kepala menjadi tipis dan surut. Pada usia 35 tahun, dua pertiga lelaki Amerika akan mengalami keguguran rambut. Di kalangan wanita menopaus, kira-kira dua pertiga mengalami penipisan rambut atau bintik botak.

2. Alopecia areata

Alopecia adalah penyakit kulit autoimun di mana sistem ketahanan badan menyerang folikel rambut. Kerana folikel rambut menahan rambut di tempatnya, ketika mereka terganggu, rambut rontok. Penyakit autoimun ini boleh menyerang rambut di seluruh kulit kepala, wajah, dan badan, dan dalam beberapa kes, boleh menyebabkan rambut gugur total. Dianggarkan sebanyak 6.8 juta orang di A.S. dipengaruhi oleh alopecia areata, yang mempengaruhi orang dari semua peringkat umur, jantina, dan kumpulan etnik.

 

 

3. Anagen effluvium

Anagen effluvium adalah keguguran rambut yang tidak normal dan cepat semasa fasa pertama kitaran pertumbuhan rambut. Rambut gugur jenis ini berlaku kerana rawatan perubatan atau terdedah kepada bahan kimia toksik. Rawatan barah sering menyebabkan anagen effluvium, tetapi rambut biasanya tumbuh semula setelah pendedahan ubat berakhir. Anagen effluvium adalah sama mungkin berlaku kepada wanita dan lelaki yang terdedah kepada ubat atau toksin yang menyebabkan keguguran rambut.

4. Alopecia androgenetik

Androgenetik alopecia juga disebut kebotakan wanita atau lelaki. Ini adalah jenis keguguran rambut yang biasa menyebabkan rambut gugur dengan corak yang jelas, selalunya bermula di atas pelipis. Lelaki sering mengalami penipisan rambut di mahkota kepalanya, serta garis rambut yang merosot, walaupun beberapa lelaki akhirnya akan menjadi botak sepenuhnya. Wanita sering melihat rambut gugur sebagai penipisan bahagian mereka dan biasanya tidak kehilangan rambut dari garis rambut depan mereka.

Androgenetik alopecia adalah jenis keguguran rambut yang sering berlaku 50 juta lelaki dan 30 juta wanita di Amerika Syarikat. Risiko mendapat alopecia androgenetik meningkat seiring bertambahnya usia, tetapi bagi sesetengah orang, keguguran rambut mereka akan bermula seawal usia remaja. Walaupun penyebab sebenar alopecia androgenetik tidak diketahui, faktor genetik dan persekitaran boleh menyumbang.

 

 

5. Ketidakseimbangan hormon

Perubahan hormon boleh menyebabkan keguguran rambut bagi lelaki dan wanita. Sistem tiroid yang kurang aktif yang menghasilkan kurang hormon tiroid boleh menyebabkan pertumbuhan rambut berhenti sehingga tahap hormon kembali normal. Sebilangan wanita yang mengalami menopaus akan mengalami keguguran rambut ketika tahap progesteron dan estradiol mereka turun, yang memperlambat pertumbuhan rambut. Sindrom ovarium polikistik keadaan perubatan (PCOS) juga dikaitkan dengan keguguran rambut kerana menurunkan hormon yang bertanggungjawab untuk pertumbuhan rambut. Wanita berusia lebih dari 60 tahun mempunyai lebih daripada satu 60% kemungkinan mengalami keguguran rambut hormon.

Banyak wanita mengalami banyak keguguran rambut setelah mereka melahirkan, biasanya disebabkan oleh penurunan kadar estrogen setelah melahirkan. Shedding biasanya memuncak pada empat bulan selepas bersalin dan kebanyakan wanita memperoleh semula kepenuhan rambut normal mereka selama satu tahun.

 

Rawatan keguguran rambut yang tepat untuk anda bergantung pada apa yang menyebabkan keguguran rambut anda. Cara terbaik untuk memilih rancangan rawatan yang baik adalah dengan berbincang dengan doktor anda mengenai masalah keguguran rambut anda. Doktor atau pakar dermatologi dapat membantu menentukan apa yang menyebabkan keguguran rambut anda dan mengesyorkan rancangan rawatan berdasarkan sejarah dan gejala perubatan anda.

 

Anda mengalami masalah keguguran rambut dan ingin dapatkan solusi bagi masalah yang dialami? Klik sini.

 

Sumber:

CovidOgrafia
MStar

Ebook PERCUMA - Petua Hilangkan Batuk Bayi Berkahak
50 Perkara Kebanyakan Ibu Tak Tahu
Semoga Bermanfaat

Leave a Reply

Close Menu