Skip to main content
search
0
Kesihatan

4 Penyebab Imunitasi Lemah & Cara Mengatasi

By November 10, 2022No Comments

Antara sebab kenapa sebilangan orang mudah sakit berkemungkinan mereka mempunyai kemampuan berkurang untuk melawan bakteria, virus dan benda asing lain yang boleh menyebabkan penyakit. Keupayaan tubuh untuk melawan penyakit berjangkit adalah fungsi sistem imun atau sistem imun. Sekiranya sistem kekebalan tubuh lemah, tubuh tidak dapat mempertahankan diri dari pelbagai ancaman kesihatan. {INTRO}

Antara 4 penyebab imunitasi lemah yang ramai tidak tahu dan ramai yang tidak ambil berat ialah:

 1. Kekurangan Pengambilan Nutrisi

Penyebab pertama sistem imun yang lemah adalah kekurangan nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Pelbagai makanan seimbang seperti buah-buahan, sayur-sayuran, dan sumber biji-bijian yang dapat menyokong sistem kekebalan tubuh dengan menyediakan tubuh dengan vitamin, mineral, fitokimia dan antioksidan penting.

 

Bunga vitamin C, ginseng dan Echinacea adalah nutrien yang dapat digunakan untuk meningkatkan system ketahan badan. Vitamin C boleh didapati dari buah-buahan dan sayur-sayuran. Jika sistem ketahanan badan lemah anda boleh menambah makanan tambahan untuk memenuhi pengambilan vitamin C. Anda juga harus mengelakkan makan makanan berlemak terutamanya lemak tak jenuh ganda yang cenderung menekan system imun.

2. Stress

Penyebab sistem imun lemah berikutnya adalah stres. Sakit kepala, rasa sakit di dada, rasa gelisah, dan perasaan tegang secara keseluruhan merupakan gejala stres. Hampir semua orang mungkin pernah merasakan stress.

Berbagai gejala yang dirasakan saat stress tersebut dapat menyebabkan sistem kekebalan tubuh harus bekerja lebih keras untuk mempertahankan tubuh dari ancaman kesehatan.

3. Kurang Bergerak

Selain itu, kurang bergerak juga atau kurang bersukan ialah salah satu punca imun kita lemah. Sebuah penelitian menunjukkan bahawa bersukan dapat membantu fungsi neutrofil, iaitu jenis sel darah putih yang membunuh mikroorganisme yang tidak diinginkan dan kadang dapat membahayakan kesihatan kita.

4. Kurang Tidur

Gaya hidup yang tidak sihat adalah penyebab system imun yang lemah, salah satunya adalah kurang tidur. Anda mungkin tidak menyedari bahawa semasa anda tidur, sel-sel dalam darah anda yang melawan jangkitan berfungsi melindungi tubuh anda.

Kurang tidur boleh menyebabkan tubuh tidak berfungsi dengan berkesan dalam melawan jangkitan atau kuman.

 

Mungkin ramai yang tidak mengambil serius tentang perkara ini dan menganggap 4 penyebab imunitasi lemah ini perkara yang biasa. Tubuh badan yang sihat sangat penting untuk kehidupan harian kita, tubuh yang sihat sangat diperlukan untuk kita bekerja. Jika di biarkan imunitasi kita lemah ia akan menganggu harian kita dan juga emosi kita.

Antara cara yang boleh kita amalkan untuk mengatasi masalah imunitasi lemah ini ialah :

 

1.Makan sayar dan buah-buahan

Untuk menjaga dan meningkatkan daya tahan tubuh, anda disarankan untuk meningkatkan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan. Penyelidikan menunjukkan bawawa orang yang makan banyak dari segi dua jenis makanan ini cenderung untuk jatuh sakit.

Ini kerana vitamin dan mineral yang terdapat dalam sayur-sayuran dan buah-buahan mampu menguatkan system imun terhadap virus dan bakteria yang menyebabkan penyakit.

Elakkan merokok dan minuman alkohol

Pendedahan berlebihan terhadap asap rokok dan alcohol juga boleh merosokkan system imun. Perokok mempunyai risiko tinggi terkena jangkitan paru-paru seperti bronchitis dan radang paru-paru. Bagi perkokok yang juga alkoholik risiko terkena jangkitan paru-paru akan menjadi lebih besar.

2. Elakkan Stress

Tekanan yang tidak terkawal dapat meningkatkan pengeluaran hormon kortisol. Dalam jangka masa yang panjang, peningkatan hormone kortisal dapat mengakibatkan penurunan fungsi imun. Oleh itu, anda perlu menguruskan tekanan dengan betul untuk mengelakkan penurunan fungsi imun.

Selain itu, kurang tidur juga dapat mengurangkan dayang tahan tubuh. Penting untuk mendapatkan tidur yang cukup mengikut usia. Secara amnya, orang dewasa memerlukan sekitar 7-8 jam tidur, dan remaja memerlukan sekitar 9-10 jam tidur.

3. Bersenam dengan kerap

Anda disarankan melakukan senaman secara teratur selama 30 minit setiap hari untuk meningkatkan sistem imun anda untuk melawan jangkitan. Salah satu sukan yang murah dan senang dilakukan adalah berjalan kaki.

Amalkan cara mengatasi masalah imunitasi lemah ini agar tubuh kita sentiasa sihat dan bersemangat untuk melakukan aktiviti harian kita. Tubuh sangat penting untuk pergerakkan harian. Jika anda mengalami masalah imunitasi lemah yang kerap dan sedang mencari solusi yang baik. Kami menawarkan pada anda untuk mencuba inisiatif lain seperti mengamalkan pengambilan madu untuk memberi tenaga kepada tubuh anda. Boleh dapatkan Madu keluaran Asmak, Klik disini

 

Kredit : hot.liputan6.com

 

Ebook PERCUMA - Petua Hilangkan Batuk Bayi Berkahak
50 Perkara Kebanyakan Ibu Tak Tahu
Semoga Bermanfaat

Leave a Reply

Close Menu