0

Perut kembung adalah keluhan yang boleh berlaku pada semua orang, termasuk kanak-kanak. Apabila kembung, kanak-kanak mungkin cerewet dan tidak mahu makan. Jangan risau, ada beberapa rawatan awal yang boleh dilakukan untuk mengatasi perut kembung pada anak-anak.

Perut kembung adalah keadaan apabila gas atau udara terkumpul di saluran pencernaan. Perut kembung boleh membuat anak merasa tidak selesa, sehingga anak sukar untuk berehat dan malas untuk makan. Walaupun biasa dan dapat sembuh sendiri, keadaan ini tidak dapat diabaikan, kerana ini dapat menunjukkan penyakit berbahaya

Sumber: Unsplash

Pelbagai Punca Perut Kembung pada Kanak-kanak

Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan anak mengalami kembung, iaitu:

  • Pelbagai Punca Perut Kembung pada Kanak-kanak
  • Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan anak mengalami kembung, iaitu:
  • Menelan terlalu banyak udara semasa makan. Ini boleh berlaku pada kanak-kanak yang makan sambil bermain, menonton televisyen, atau berlari di dalam rumah.
  • Kunyah makanan terlalu cepat.
  • Makan makanan yang boleh mencetuskan pengeluaran gas di perut, seperti kubis, lobak, brokoli, kembang kol, bawang, dan kacang.
  • Minum minuman ringan terlalu banyak.
  • Mengalami penyakit tertentu, seperti sembelit, penyumbatan usus, intoleransi laktosa, dan penyakit Crohn.

 

Cara Mengatasi Perut Kembung pada Kanak-kanak

Umumnya kembung pada anak disebabkan oleh hal yang tidak berbahaya dan dapat ditangani dengan rawatan sederhana di rumah. Berikut adalah beberapa cara mengatasi perut kembung pada anak yang boleh anda lakukan:

1. Elakkan Makan Makanan Yang Menyebabkan Perut Kembung

Pastikan anak-anak tidak memakan makanan yang dapat meningkatkan pengeluaran gas di saluran pencernaan, seperti kubis, lobak, bawang, brokoli, kacang, dan makanan berlemak.

2. Elakkan Minum Minuman Yang Boleh Menyebabkan Perut Kembung
Minuman ringan umumnya mengandungi asid fosforik yang boleh menyebabkan perut kembung pada kanak-kanak. Selain minuman ringan, jus buah juga kadang-kadang boleh menyebabkan kembung. Ini kerana kandungan sukrosa dan fruktosa dalam jus dapat mencetuskan pembentukan gas di saluran pencernaan.

3. Mengunyah Makanan Dengan Perlahan
Salah satu penyebab munculnya perut kembung pada anak adalah kebiasaan mengunyah makanan terlalu cepat. Oleh itu, jadikan kebiasaan bagi anak-anak untuk mengunyah makanan dengan perlahan hingga sebati sepenuhnya sebelum menelan.

4. Minum Air
Walaupun air tidak secara langsung membantu mengurangkan kembung pada kanak-kanak, pengambilan air yang mencukupi dapat mencegah sembelit sekaligus mengurangkan risiko kembung pada kanak-kanak.

Sekiranya perut kembung pada kanak-kanak tidak mereda walaupun rawatan telah diberikan di atas, atau disertai dengan gejala lain, seperti sakit perut yang teruk, mual, muntah, demam, atau penurunan berat badan, segera tanyakan kepada anak anda kepada doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat. Untuk merawat sakit perut atau sakit perut pada kanak-kanak, doktor boleh menetapkan ubat sakit perut untuk anak.

 

Sekiranya anda ingin mencari produk yang membantu melegakan kembung perut untuk kanak-kanak, klik di sini.

 

Sumber:
Alodokter

Ebook PERCUMA - Petua Hilangkan Batuk Bayi Berkahak
50 Perkara Kebanyakan Ibu Tak Tahu
Semoga Bermanfaat

Leave a Reply