Skip to main content
search
0
Masalah kaki bengkak sering dikaitkan dengan ibu hamil. Sebenarnya banyak penyebab masalah kaki bengkak yang perlu anda ketahui bagi memastikan diri tidak mengalami masalah kesihatan yang tersembunyi. Malah, jika salah satu kaki atau kedua-dua bahagian kaki membengkak, ia akan menyukarkan anda untuk bergerak. Ada juga yang beranggapan kaki bengkak petanda penyakit kronik.
Malah kaki bengkak boleh menjadi amat menyakitkan. Tidak diketahui mengapa perkara ini berlaku. Tetapi beberapa masalah kesihatan boleh menjadi puncanya. Mari kita kenali apakah yang boleh menjadi punca kepada masalah kaki bengkak.

1. Edema

Keadaan ini berlaku apabila tubuh menahan terlalu banyak air. Ia boleh menjadikan kaki mengembang. Keadaan ini juga berlaku pada tangan dan muka. Anda boleh mengalami keadaan ini selepas berada dalam penerbangan yang agak panjang dan atau jika anda berdiri terlalu lama. Kadangkala wanita mengalaminya dalam masa tempoh haid.

Biasanya keadaan ini akan hilang dengan sendirinya. Tetapi kadangkala ia boleh menjadi tanda kepada masalah kesihatan seperti tahap protein yang rendah, kegagalan jantung, penyakit buah pinggang atau penyakit hati.

Periksa keadaan kaki dan sekiranya ia memperlihatkan tanda membengkak ia seolah-olah menandakan seseorang individu bermungkinan mengalami penyakit.

2. Kecederaan

Jika anda terjatuh atau tersilap langkah, kaki bengkak boleh menjadi tanda yang tulang kaki itu patah atau terseliuh. Terseliuh adalah keadaan apabila tisu mudah lentur yang menyambung tulang di sekeliling buku lali itu terkoyak. Kaki dan buku lali akan membengkak apabila darah mengalir ke kawasan itu bagi menyembuhkannya. Segera berjumpa doktor jika kaki terseliuh itu menyebabkan anda tidak boleh berjalan atau terlalu sakit.

3. Kehamilan

Kaki boleh membengkak sebagai satu proses semula jadi dalam kehamilan. Ini kerana tubuh wanita hamil menahan air lebih banyak apabila mereka sedang mengandung. Ia boleh menjadi lebih teruk pada penghujung hari atau selepas berdiri terlalu lama. Ia bukannya tanda atau masalah pada ibu atau anak tetapi boleh menimbulkan rasa tidak selesa.

4. Praeklampsia

Bagi ibu hamil yang mengalami bengkak kaki, jika pembengkakan itu hadir bersama dengan sakit kepala, loya, masalah pernafasan atau sakit perut, itu boleh menjadi tanda kepada masalah praeklampsia. Praeklampsia bermula pada minggu ke-20 kehamilan dan ia dikaitkan dengan tekanan darah tinggi. Keadaan ini boleh merosakkan hati atau buah pinggang. Ia boleh membawa kepada masalah serius jika tidak dirawat.

5. Limfedema

Limfedema berlaku apabila satu atau lebih nodus limfa (kelenjar kecil dalam sistem imun) telah rosak atau dibuang. Limfedema kerap berlaku semasa rawatan kanser. Kesan daripada masalah ini, tubuh kurang membuang air dan ia boleh membawa kepada pembengkakan pada tangan dan kaki.

Salah satu rawatan untuk masalah ini dikenali sebagai pemampatan pneumatik. Pesakit akan memakai sarung tangan pada bahagian anggota tubuh badan yang membengkak. Udara akan dimasukkan ke dalam sarung ini dengan kerap bagi memberi tekanan di dalam sarung itu.

Cara ini akan membantu membuang air yang terkumpul. Selain itu, senaman, urutan dan stoking pemampatan juga boleh membantu.

6. Kekurangan vena kronik

Darah daripada kaki dan kaki mengalir semula ke jantung melalui vena dalam laluan injap satu hala. Cara ini memastikan darah tidak mengalir semula ke bahagian bawah anggota tubuh badan. Vena-vena ini boleh rosak apabila anda berumur atau jika anda berdiri atau duduk terlalu lama. Jika darah tidak kembali semula ke jantung seperti sepatutnya, ia boleh terkumpul pada kaki dan boleh menyebabkan pembengkakan.

7. Kegagalan jantung

Kegagalan jantung berlaku apabila jantung tidak dapat mengepam darah seperti sepatutnya. Jika darah tidak mengalir sempurna ke arah yang betul, ia boleh terkumpul dalam kaki dan menyebabkan pembengkakan. Dalam kegagalan jantung, ia menyebabkan rasa tidak selesa jika anda berbaring atau jantung akan berdegup kencang daripada ritma kebiasaan atau anda sukar untuk bernafas. Dapatkan rawatan perubatan dengan segera jika anda mengalami tanda-tanda ini.

8. Penyakit buah pinggang

Buah pinggang menapis bahan buangan daripada darah. Jika buah pinggang tidak dapat berfungsi dengan sempurna disebabkan masalah seperti diabetes atau tekanan darah tinggi, ia boleh menyebabkan tertinggalnya terlalu banyak garam dalam darah. Keadaan ini menjadikan tubuh menahan air lebih banyak daripada sepatutnya. Graviti akan menarik air ke bahagian bawah dan akan menyebabkan kaki dan buku lali membengkak.

9. Penyakit hati atau hepar

Jika anda mengalami hepatitis atau keradangan pada hati atau anda minum alkohol terlalu banyak, ini akan membuatkan hati terpaksa membaikinya semula berkali-kali. Ini boleh menyebabkan tisu berparut menggantikan tisu sihat. Hati anda juga boleh berhenti berfungsi seperti sepatutnya. Jika ini berlaku, terlalu banyak cecair akan berkumpul pada perut dan kaki. Ini akan menjadikan bahagian tersebut membengkak.

Kredit : FreeMalaysiaToday

Rawatan yang boleh dilakukan

1. Kaedah RICE (rehat, ais, pemampatan dan peninggian)

Cara ini amat berguna pada tulang patah atau terseliuh. Tetapi pada masa yang sama ia juga boleh digunakan untuk membantu masalah kaki bengkak. Jika anda berehat dan meletakkan kaki pada bahagian tinggi, cecair akan mengalir daripada kaki ke bahagian lain. apabila anda meletakkan ais, ia akan membantu memastikan vena darah menjadi sempit sekaligus mengehadkan pengaliran darah. Ini akan membantu mengurangkan rasa sakit.

Selain itu, stoking ketat yang dikenali sebagai stoking pemampatan boleh membantu menolak cecair daripada kaki.

2. Berjalan

Jika anda berjalan, setiap jam atau lebih, ia membuatkan cecair agak sukar berkumpul pada satu tempat dan memastikan darah mengalir ke seluruh tubuh badan. Sebarang pergerakan pada lutut dan pergerakan pada buku lali akan membantu masalah ini.

3. Ubatan

Sesetengah ubat yang digunakan bagi merawat tekanan darah tinggi, diabetes dan keradangan boleh membuatkan tubuh menahan terlalu banyak air dan membuatkan kaki membengkak. Ubatan lain yang dikenali sebagai diuretik boleh melegakan pembengkakan. Cara ubat diuretik membuang air adalah melalui pembuangan air kecil atau kencing. Berbincang dengan doktor sebelum anda mengubah atau menghentikan ubatan yang diambil.

4. Ambil magnesium

Anda boleh membantu tubuh membuang cecair lebih mudah jika anda menambah 200 hingga 400 miligram magnesium dalam pemakanan seharian. Makanan tinggi mineral ini termasuk mil oat, pisang, badam, brokoli dan ubi bit. Berbincang dengan doktor sebelum mengambil suplemen ini kerana ia boleh menyebabkan masalah jika anda mengalami masalah buah pinggang atau jantung, atau jika anda mengambil ubatan untuk masalah kesihatan lain.

 

Selain keadaan diatas, kaki bengkak juga boleh disebabkan oleh kesan sampingan ubat. Ubat seperti kontraseptif oral atau terapi penggantian hormon boleh menyebabkan pembengkakkan kaki dan pergelangan kaki. Anti-kemurungan dan ubat diabetes juga boleh menyebabkan kesan sampingan ini.

Kaki bengkak boleh menunjukkan penyakit yang serius seperti jantung, hati, atau buah pinggang. Sekiranya anda melihat sebarang perubahan mendadak pada bengkak atau ia berlanjutan dan tidak menjadi lebih baik dengan pengambilan rehat dan cecair, pastikan anda mendapatkan rawatan perubatan.

 

Anda sedang mengalami masalah kaki bengkak dan inginkan penyelesaian? Klik disini.

 

Sumber:
FreeMalaysiaToday
MediaPermata
DoctorOnCall

Ebook PERCUMA - Petua Hilangkan Batuk Bayi Berkahak
50 Perkara Kebanyakan Ibu Tak Tahu
Semoga Bermanfaat

Leave a Reply

Close Menu