Skip to main content
search
0

Madu mengandungi banyak khasiat untuk tubuh badan kita dan sudah digunakan dalam bidang perubatan sejak berkurun lamanya. Ianya juga boleh meningkatkan imunisasi dalam badan kita jika kita mengamalkannya. Madu mengandungi bahan antibakteria dan antifungal, bahan ini digunakan oleh orang Mesir Purba dalam bidang perubatan

Khasiat madu sudah dibuktikan secara saintifik dan praktikal untuk kesihatan badan. Selain ianya manis, madu juga membekalkan anda dengan nutrisi yang penting untuk badan anda.

Penghasilan madu daripada lebah merupakan satu anugerah yang dikurniakan oleh Allah SWT, sepertimana Firman-Nya dalam surah An-Nahl, ayat 69 yang maksudnya: Kemudian makanlah dari segala jenis bunga-bungaan dan buah-buahan (yang engkau sukai), serta turutlah jalan-jalan peraturan Tuhanmu yang diilhamkan dan dimudahkannya kepadamu”. (Dengan itu) akan keluarlah dari dalam badannya minuman (madu) yang berlainan warnanya, yang mengandungi penawar bagi manusia (dari berbagai-bagai penyakit). Sesungguhnya pada yang demikian itu, ada tanda (yang membuktikan kemurahan Allah) bagi orang-orang yang mahu berfikir.

Tingkatkan Imunisasi Badan dengan Mengamalkan Madu AsliKredit: lokadata.id

Komponen-komponen yang terkandung di dalam madu lebah memiliki kesemua komponen keperluan di dalam hidup manusia. Disebabkan oleh sifat-sifat madu yang terkenal inilah,madu menjadi tumpuan para penyelidik dari pelosok dunia terutama dalam bidang kesihatan. Komponen-komponen yang dimaksudkan ialah:

1- enzim

2- vitamin

3- mineral

4- kandungan air dan 

5- pinocembrin antioksida

Salah satu elemen yang kaya dalam madu ialah pinocembrin iaitu bahan antioksidan yang berfungsi menghalang bahan-bahan radikal bebas bertindak ke atas sel-sel badan bertukar kepada kanser. Penemuan ini dimuatkan di dalam Journal of the Science of Food and Agriculture hasil kajian daripada Universiti Zagreb di Croatia. Selain itu, hasil kajian Profesor Madya Peter Charles Molan dari Universiti Waikato, New Zealand mendapati madu lebah mampu membunuh pelbagai jenis kuman sama ada daripada jenis bakteria, fungus atau protozoa. Bukan itu sahaja, madu lebah berfungsi sebagai antibiotik di mana ia mampu menembusi sistem pertahanan kuman sekaligus mencegah pembiakan dan jangkitan kuman. Penemuan ini merupakan  hasil kajian daripada University of Wales Institute Cardiff (UWIC). 

Sehingga kini, terdapat lebih 10,000 penerbitan saintifik kajian mengenai kesan-kesan madu dan lebih 250 ujian klinikal yang telah diterbitkan. Kajian di institusi-institusi tempatan juga banyak dijalankan. Penemuan daripada hasil-hasil kajian ini banyak membuktikan bahawa madu lebah banyak memberi manfaat kepada imunisasi kesihatan manusia dan khasiatnya kepada anggota dalaman manusia tidak dapat dipersoalkan lagi.

Sekiranya anda ingin mendapatkan Madu Asli produk keluaran Asmak, klik sini. 

Sumber:

myhealth.gov.my
researchgate.net
hmetro.com.my

 

Ebook PERCUMA - Petua Hilangkan Batuk Bayi Berkahak
50 Perkara Kebanyakan Ibu Tak Tahu
Semoga Bermanfaat

Leave a Reply

Close Menu