Skip to main content
search
0

Minyak organik Babassu Oil datang dari buah pokok-pokok kelapa sawit yang berasal dari kawasan Amerika Selatan terutamanya di Brazil.Pokok kelapa Babassu tumbuh sehingga 20 meter tinggi dan minyak yang diekstrak daripada benih yang secara meluas digunakan sebagai alternatif kepada minyak kelapa dan sebagai agen pembersihan. Hari ini, minyak Babassu juga telah digunaan dalam industri penjagaan peribadi dan kecantikan kerana sifat-sifatnya sebagai pelembab.Ia mengandungi asid laurik, asid oleik, asid palmitik dan asid myristik.

Minyak babassu ini tidak hanya dapat digunakan pada rambut atau wajah, tetapi juga pada kulit badan. Ia adalah minyak yang menghidrat tetapi pada masa yang sama mempunyai vitamin dan antioksidan, yang membolehkan kita menjaga kulit lebih tegang.Tekstur ringannya bermaksud bahawa kita tidak mempunyai rasa melekit pada kulit dan kita boleh berpakaian kemudian, sesuatu yang berlaku dengan banyak minyak lain yang hanya dapat kita gunakan pada waktu malam. Menjadi sangat ringan, minyak ini diserap dengan baik, menghidrasi kulit kering dan membantu melembabkan kulit berminyak tanpa menghasilkan lebih banyak sebum.

minyak babassu

Sumber : KrasaHQ Malaysia

Antara beberapa kelebihan minyak babassu ialah:

1.Sifat Anti-radang

Minyak babassu diisi dengan antioksidan, seperti Vitamin E dan fitosterol. Antioksidan ini dapat melawan keradangan dengan sangat berkesan. Inilah sebabnya minyak digunakan untuk merawat beberapa keadaan kulit seperti eksim. Walaupun kajian masih dilakukan, dapat dikatakan dengan selamat bahawa Babassu memang memiliki sifat anti-radang dan dapat digunakan untuk menyembuhkan kondisi kulit (1)

2.Melembapkan dan merawat kulit kepala

Minyak ini mempunyai sifat pelembab dan pelembab, yang memberi manfaat kepada kesihatan rambut, serta pelembab dan pembersih kulit kepala.Asid Lauric, komponen yang banyak dalam produk ini, juga membantu merawat kerengsaan kulit kepala dan merupakan tambahan dalam rawatan kelemumur dan seborrhea.

3.Perlindungan dan Penyembuhan Kulit

Apabila minyak babassu digunakan dalam cuaca panas, ia dapat menyejukkan kulit. Asid myristik dan laurik yang terdapat dalam minyak mencair pada suhu yang badannya ada. Jadi, apabila minyak disapukan pada kulit, ia akan menarik panas dan menyejukkan kulit. Ia juga membentuk lapisan seperti serbuk pada kulit yang melindunginya daripada bahan pencemar dan bahan cemar lain.

4.Perapi Rambut:

Sapukan sedikit minyak babassu sebelum anda mencuci rambut. Ia akan mengurangkan kekeringan rambut. Setelah menggunakan dan mencuci minyak, rambut anda akan berkilau dan berkilau. Ia membantu mengembalikan keanjalan rambut yang hilang dan menjadikannya kelihatan lebat dan penuh. Ini adalah minyak yang sempurna untuk merawat rambut yang rosak dan rapuh.

5.Merawat Kulit Kepala Kering

Kredit : mstar

Minyak babassu mempunyai semua bahan untuk mengembalikan kesihatan kulit kepala anda. Apabila kulit kepala anda sihat, rambut anda tidak akan gugur. Sebaliknya, ia akan sihat dan berkilat. Minyak ini mempunyai asid yang dapat membuat keajaiban dengan kulit kepala kering. Sekiranya anda mempunyai masalah kelemumur bukan bakteria, inilah minyak yang perlu anda pilih.

Keadaan persekitaran berhawa dingin, mandi, mengeringkan rambut dengan tahap kepanasan yang tinggi serta penggunaan produk penjagaan diri yang tidak sesuai dengan kondisi kulit dan rambut boleh menyumbang kepada masalah kekeringan. Apabila usia kita semakin meningkat, kulit akan hilang keanjalan dan keremajaanya, sementara kulit kepala pula kurang menghasilkan minyak yang boleh menyebabkan masalah rambut kering.

Sekiranya anda atau ahli keluarga anda mengalami keguguran atau rambut tidak lebat dan ingin mencari alternatif yang lain yang mana anda boleh mencuba Sevenis Hair Oil,anda boleh klik di sini.

Kredit:

1- Bezzia

2- Dr Deramus

3- Lebaragosse

 

Ebook PERCUMA - Petua Hilangkan Batuk Bayi Berkahak
50 Perkara Kebanyakan Ibu Tak Tahu
Semoga Bermanfaat

Leave a Reply

Close Menu