Skip to main content
search
0

Goji berry dikenali sebagai ‘super-makanan’ dan terkenal sebagai wolfberry. Kebaikan gojiberry dikatakan mempunyai banyak manfaat kepada kesihatan dan keperluan keseluruhan badan kerana mempunyai nutrient yang tinggi. Ianya berasal dari Asia dan dari abad ke-21. Nama saintifik bagi goji berry ialah Wolfberries, Fructus Lycii, dan Gougizi. Bukan sahaja digunakan untuk tujuan makan tetapi ianya juga digunakan untuk tujuan perubatan. Goji berry adalah salah satu ramuan yang popular di kebanyakan ubat-ubatan Cina dan Korea.  Goji berry juga menjadi salah satu bahan semula jadi bagi tujuan meningkatkan kesihatan, rambut, dan kulit.

Goji berry sangat lazat dan tergolong dalam keluarga Lycium Barbarum atau kepada keluarga tumbuhan Lycium Cina.Ianya berwarna merah jingga yang cerah dan berair di dalamnya. Berry ini adalah trend terkini di pasaran kerana manfaat mereka untuk tujuan kesihatan. Rasanya pula campuran antara rasa manis dan masam yang sering disukai oleh sesiapa yang cuba mengambilnya.

kebaikan gojiberryKredit: superfoodsrx.com

Berikut adalah beberapa manfaat kesihatan Goji berry yang boleh anda peroleh dengan penggunaan secara berkala dalam kuantiti yang sesuai.

1. Melindungi Kesihatan Mata:

Goji berry ternyata terbukti menjadi satu penyelesaian yang paling berkesan untuk merawat kebanyakan masalah mata yang biasa berlaku kepada kita.Jika anda berhadapan dengan masalah mata dan ingin mendapatkan bantuan segera, maka anda harus cuba menggunakan Goji berry. Kehadiran antioksidan dalam buah ini mampu memberi kelegaan maksimum kepada mata terhadap sinaran UV yang berbahaya, mengurangkan tekanan, dan menjauhkan mata daripada radikal bebas.

Cara Penggunaan: Ambil segelas jus buah Goji segar setiap pagi dan mempunyai visi yang sempurna. Juga, penggunaan jus buah Goji akan mengurangkan bengkak, kegatalan, dan kemerahan di mata.

2. Detoksifikasi Hati:

Salah satu kebaikan gojiberry adalah keupayaan untuk menyahtoksifikasi dan mengurangkan kerosakan hati. Selama bertahun-tahun, buah Goji telah digunakan dalam ubat-ubatan tradisional Cina untuk merawat penyakit hati. Buah Goji menghalang pertumbuhan sel tumor dan penyakit hati berlemak dengan adanya bahan seperti antioksidan dan vitamin. Di samping itu, sifat anti-bakteria dan anti-keradangan Goji berry membantu dalam meminimumkan masalah yang berkaitan dengan masalah hati.

Cara Penggunaan: Anda hanya boleh mempunyai satu gelas jus buah Goji atau boleh mempunyai berry hitam Goji coklat untuk menghapuskan risiko penyakit hati. Masa terbaik untuk mempunyai buah berry ini adalah pada waktu pagi, walaupun, anda juga boleh mempunyai mereka di malam hari.

 

3. Kawalan Diabetes:

Goji berry mengandungi ‘polisakarida’ – antioksidan popular yang diketahui dapat mengurangkan kadar gula darah dalam tubuh. Antioksidan ini menggabungkan dengan antioksidan lain dan nutrien buah Goji berry dan kemudian memberikan pengguna bantuan terhadap diabetes. Goji berry untuk penyakit kencing manis terbukti menjadi satu penyelesaian berkesan untuk diabetes jenis-2.

Cara Penggunaan: Penggunaan biasa Goji berry juga meningkatkan taraf glukosa badan yang dapat membantu mengendalikan diabetes. Sekiranya anda berurusan dengan kesan diabetes jangka panjang, mulailah menggunakan Goji berry dalam rutin anda dan saksikan mendapatkan keputusan positif yang diingini terhadap diabetes dalam masa yang singkat.

4. Meningkatkan imunisasi badan:

Pemakanan buah Goji memainkan peranan utama dalam menjadikannya bahan yang kuat untuk mengurangkan masalah yang berkaitan dengan sistem imunisasi. Berries ini, seperti buah-buahan lain, adalah baik dalam kuantiti antioksidan dan dengan itu berkesan dalam memerangi radikal bebas dan masalah sistem imun yang lain. Selain daripada itu, buah berry ini juga mempunyai vitamin A dan C, yang dikenali untuk memberi faedah yang diinginkan untuk imunisasi.

Cara Penggunaan: Cara terbaik untuk menyelesaikan semua masalah imuniti adalah dengan menggunakan segelas jus buah Goji setiap pagi, sebaiknya perut kosong.Ini akan membiarkan badan anda mendapat manfaat terbaik Goji berry terhadap masalah imuniti.

5. Menstabilkan Gula Darah:

Goji berry organik juga dikenali untuk memberikan manfaat yang sesuai terhadap kadar gula darah yang tinggi. Penggunaan biasa Goji berry membantu dalam mengawal kadar gula darah ke tahap yang signifikan. Ianya juga dapat mengimbangi tahap insulin serta tahap glukosa darah. Ini juga dapat meningkatkan kolesterol baik dalam badan yang didapati berkesan untuk pesakit diabetes jenis-2.

Cara Penggunaan: Panaskan sedikit air dan tambah beberapa ekstrak Goji berry dalamnya. Biarkan air untuk beberapa waktu dan kemudiannya setiap pagi. Tidak lama lagi anda akan menyedari manfaat Goji berry untuk tahap gula darah anda.

6. Baik untuk Kesihatan Paru-paru:

Kebaikan Gojiberry semula jadi diketahui memberikan hasil positif yang memuaskan untuk penyakit paru-paru dan dengan itu menjamin dalam peningkatan kesihatan paru-paru. Kandungan kalsium dan magnesium yang terdapat dalam buah Goji dilihat sebagai tindak balas untuk meningkatkan pergerakan dan aktiviti sel darah putih. Ini menyebabkan perubahan positif dalam kesihatan paru-paru.

Cara Penggunaan: Anda boleh menggunakan jus berry Goji atau boleh mengambil suplemen berry Goji selama 4 minggu untuk menyaksikan hasil positif. Ini akan mengurangkan keradangan dan semua penyakit paru-paru lain yang berkaitan tanpa merumitkan masalah dan masalah.

7. Rawat Jerawat:

Goji berry yang organik dapat memberi manfaat kepada kulit anda terhadap masalah jerawat juga. Kekayaan anti-keradangan Goji berry membantu mengurangkan kesan jerawat pada kulit dan dengan itu membantu dalam meminimumkan bekas jerawat. Selain itu, sifat anti bakteria Goji berry membantu mengurangkan sel-sel kulit yang rosak daripada menyebarkan lebih jauh bagi tujuan menghilangkan masalah jerawat dari akarnya.

Cara penggunaan: Anda boleh memohon jus buah Goji terus di muka dan biarkan selama 15-20 minit untuk melawan masalah jerawat. Anda juga boleh menggabungkan jus buah Goji dengan gel aloe vera dan kemudian memohon pada muka untuk mendapatkan hasil yang terbaik.

Tidak syak lagi, anda boleh mendapat maksimum manfaat Goji berry dengan penggunaan yang berkesan. Memakan goji berry akan menjadi sangat baik untuk anda. Anda boleh mendapatkan satu tan manfaat kesihatan serta mengetahui tubuh anda akan menjadi lebih baik ketika menghadapi penyakit. Ambil keberanian dan tambah goji berry untuk hidup anda supaya anda dapat mengalami sesuatu yang bukan sahaja baru, tetapi juga mengubah kehidupan.

Ingin cuba mendapatkan manfaat goji berry dari Madu Kurma Merah Asmak? Klik sini.

Kredit:

1- Miow.MY

ms.artexhausts.com 

 

 

Ebook PERCUMA - Petua Hilangkan Batuk Bayi Berkahak
50 Perkara Kebanyakan Ibu Tak Tahu
Semoga Bermanfaat

Leave a Reply

Close Menu