Skip to main content
search
0

Kram kaki ditakrifkan sebagai sensasi yang sangat menyakitkan di kaki atau kaki yang dikaitkan dengan kontraksi otot secara tiba-tiba. Kram ini boleh bermula dengan tiba-tiba, tanpa sebarang pencetus yang jelas atau didahului oleh sensasi amaran yang kurang menyakitkan, dan boleh dihantar secara spontan. Kebanyakan kekejangan kaki berlangsung selama beberapa saat sehingga keamatan intens.

Pada yang paling teruk, walaupun lebih jarang, kekejangan kaki dapat berlangsung selama beberapa minit.Kekejangan boleh berlaku semasa terjaga atau semasa tidur dan menimbulkan kesedaran. Kelembutan mungkin berterusan selama beberapa jam, menyumbang kepada insomnia apabila berlaku pada waktu malam.

Untuk menangani kekejangan kaki yang menyerang secara tiba-tiba semasa tidur, anda boleh mencuba 6 cara mengatasi masalah kram kaki ketika anda tidur:

  1. Regangan atau regangan

Hentikan sebarang aktiviti yang mungkin menyebabkan kekejangan otot dan cuba bertenang. Regangkan otot, genggam dan gosok perlahan-lahan bahagian yang sempit. Anda juga boleh mengurut otot semasa regangan atau selepas anda selesai. Selepas regangan, pertimbangkan untuk menggunakan tampalan (atau tampalan) pada kawasan tersebut.

Jika otot betis anda kejang semasa tidur malam, anda boleh berdiri dan perlahan-lahan meletakkan berat pada kaki yang kejang untuk menolak tumit ke bawah dan meregangkan otot.

  1. Tingkatkan pengambilan magnesium

Jika kekerapan berlakunya kekejangan kaki agak kerap atau berkala dan tidak berkaitan dengan keadaan perubatan yang serius, anda boleh cuba menambah lebih banyak magnesium dalam diet anda. Kacang dan biji adalah sumber magnesium yang sangat baik.

Magnesium juga telah dituntut oleh beberapa pakar pemakanan untuk merawat kekejangan otot pada wanita hamil, walaupun lebih banyak kajian diperlukan. Jika anda hamil dan ingin mengambil suplemen magnesium, anda masih perlu berunding dengan doktor anda terlebih dahulu.

  1. Terapi haba

Ramai jurulatih peribadi , jurulatih senaman dan ahli terapi fizikal juga boleh mengesyorkan penggunaan luaran magnesium dalam bentuk garam Epsom atau garam Inggeris.

Anda boleh sapukan pada kain basah, kemudian gunakan untuk menekan otot yang mengalami ketegangan. Atau boleh juga dengan menambahkan sejumlah garam ke dalam air panas untuk direndam. Dengan atau tanpa garam tambahan, mandi air panas boleh memberi manfaat kesihatan.

  1. Lakukan senaman ringan

Berjalan-jalan ringan di sekeliling bilik tidur atau kawasan rumah anda boleh membantu melegakan kekejangan kaki. Ini kerana aktiviti ini akan menghantar isyarat bahawa otot perlu berehat selepas mengecut.

  1. Gunakan ubat tahan sakit

Anda boleh mengambil ubat penahan sakit, seperti parasetamol atau gel penghilang sakit, mengikut arahan untuk digunakan. Untuk mengelakkan kekejangan datang kembali, cuba urut bahagian badan yang sering cramp, panaskan badan sebelum bersenam, penuhi keperluan air dan mineral seperti kalsium, magnesium, dan lain-lain. Selain itu, pakai kasut yang sesuai dan selesa untuk bergerak.

  1. Minum air putih

Satu lagi cara untuk menghentikan kekejangan kaki adalah dengan menghidratkan badan anda. Anda dinasihatkan untuk memenuhi keperluan air dan elektrolit bagi mengelakkan kekejangan atau kekejangan otot daripada menyerang lagi pada masa hadapan.

Jika anda atau ahli keluarga anda mengalami masalah seperti ini, ada boleh cuba Fresh N Cool anda boleh klik disini.

Kredit

  1. approby
  2. klikdokter
  3. alodokter
Ebook PERCUMA - Petua Hilangkan Batuk Bayi Berkahak
50 Perkara Kebanyakan Ibu Tak Tahu
Semoga Bermanfaat

Leave a Reply

Close Menu