Skip to main content
search
0

Mata bengkak atau dalam istilah perubatan dipanggil periorbital sering berlaku pada kelopakmata atas dan bawah. Keadaan ini biasanya tidak bertahan lama dan akan hilang dengansendirinya dalam 1-2 hari. Selain bengkak, masalah mata ini juga boleh disertai dengan gejala lain, seperti pengeluaran air mata yang berlebihan, mata merah, mata kering, dan gangguan penglihatan secara tiba-tiba.

Langkah rawatan juga berbeza-beza, bergantung kepada punca. Mata bengkak biasanyahanya menyebabkan ketidakselesaan. Namun, jika bengkak berlarutan lebih lama, langkahrawatan perubatan oleh doktor perlu dilakukan.Mata bengkak boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, daripada pengumpulan cecair kepadaperubahan hormon. Antara 7 punca mata bengkak yang dihadapi oleh seseorang ialah:

1. Kurang tidur

Kurang tidur adalah punca biasa mata sembap bagi sesetengah orang. Selain menyebabkanmata sembab, kurang tidur juga boleh menyebabkan kulit di sekeliling mata menjadi kusam, berkedut, dan muncul lingkaran hitam di bawah mata. Untuk mengelakkan mata sembab, pastikan anda tidur sekurang-kurangnya 7-9 jam setiap hari.

2. Kelenjar air mata tersekat punca mata bengkak secara tiba-tiba

Kelenjar air mata anda berfungsi mengalirkan air mata dan cecair semula jadi dalam mataanda. Sekiranya kelenjar ini tersumbat, cecair mungkin terkumpul di sekitar mata. Ini bolehmenyebabkan pembengkakan pada bawah mata. Kelenjar air mata yang tersekat adalahperkara biasa yang berlaku pada bayi, tetapi ia turut boleh berlaku dalam kalangan kanak-kanak dan orang dewasa. Penyumbatan kelenjar ini boleh berlaku disebabkan oleh faktorjangkitan, alat solek, atau kecederaan pada mata

3. Alahan

Mata bengkak juga boleh menjadi satu bentuk tindak balas semula jadi badan terhadapalahan. Biasanya, alahan yang menyebabkan mata bengkak disertai dengan ketidakselesaandan mata merah,berair dan gatal. Terdapat banyak faktor yang boleh mencetuskan alahan, daripada habuk, debunga, bulu haiwan peliharaan, dadah, makanan, hinggalah kepada produkkosmetik.

4. Blepharitis

Satu lagi punca mata bengkak ialah blepharitis. Blepharitis adalah keradangan kelopak matayang berlaku di kawasan di mana bulu mata tumbuh, kerana kelenjar minyak yang terletakberhampiran bulu mata tersumbat. Keadaan ini menyebabkan mata menjadi bengkak, jengkel, dan juga merah.

5. Konjunktivitis

Punca mata bengkak pada yang ini adalah salah satu penyakit yang paling biasa. Konjunktivitis adalah jangkitan atau pembengkakan membran luar bola mata, dengan gejalaseperti mata merah, berair, dan gatal. Keadaan ini paling kerap disebabkan oleh jangkitanvirus, tetapi ia juga boleh disebabkan oleh bakteria. Selain jangkitan, konjunktivitis juga boleh berlaku akibat alahan dan kerengsaan terhadap bahan tertentu.

6. Sengatan serangga

Gigitan atau sengatan serangga boleh menyebabkan reaksi alahan seperti mata bengkak. Lebah dan kucing jantan adalah serangga yang sengatannya boleh menyebabkan matabengkak. Selain kawasan mata, sengatan serangga boleh menyebabkan bengkak di kawasanmulut dan tekak, kesukaran bernafas, pening, semput, sakit perut, dan juga pengsan. Keadaanini dipanggil kejutan anaphylactic dan memerlukan rawatan segera.

7. Pengambilan garam terlalu banyak

Terlalu banyak kandungan garam atau natrium dalam makanan sememangnya tidak elokuntuk tubuh atau penampilan anda. Garam tambahan boleh menjadikan badan andamengekalkan kandungan air. Lebihan air dalam tubuh ini kemudiannya menyebabkanbengkak pada wajah dan badan anda.

Jika anda tidak pasti apakah sebenarnya yang menyebabkan punca mata bengkak secara tiba-tiba, sila terus ke hospital atau klinik dan biarkan doktor memeriksanya.

Sekiranya anda atau ahli keluarga yang mempunyai masalah batuk dan selesema, anda boleh cubaMinyak Herba Asmak, boleh klik disini.

Kredit

  1. alodokter
  2. hellodoktor
Ebook PERCUMA - Petua Hilangkan Batuk Bayi Berkahak
50 Perkara Kebanyakan Ibu Tak Tahu
Semoga Bermanfaat

Leave a Reply

Close Menu