Skip to main content
search
0

Ibu adalah insan yang paling risau bila melihat tanda-tanda bayi sakit. Bahkan sebenarnya, 8 tanda bayi sakit ini perlu anda ambil serius dan memang tak boleh dibuat main.  Jika berlengah dan tidak dirawat, ia boleh mendatangkan penyakit yang lebih serius.

 

Bahkan simptom ini juga akan muncul walaupun mereka sudah menginjak ke usia kanak-kanak! Oleh itu, jika 8 tanda anak sakit ini muncul, segera bawanya berjumpa doktor untuk dirawat dengan kadar segera sebelum kesan yang lebih buruk terjadi.

 

8 simptom bayi sakit yang tak boleh anda buat main-main:

  1. Cirit birit kronik dan muntah-muntah

Bayi mungkin mengalami cirit-birit dan muntah kerana menyingkirkan makanan buruk atau toksin. Jika ia berlaku sekali atau dua kali, itu adalah normal. Namun, cirit birit dan muntah yang kronik adalah gejala jangkitan yang serius dan boleh menyebabkan dehidrasi. Oleh itu, segera bawa anak berjumpa doktor untuk dirawat.

 

  1. Kerap kencing, penurunan berat badan, cepat letih dan dahaga yang melampau

Perhatikan anak anda, adakah dia kerap ke bilik mandi dan mengalami dahaga yang melampau, berat badan menurun dan kelesuan? Jika ya semua di atas, boleh jadi dia sedang mengalami Diabetes jenis 1. Bahkan keadaan ini boleh mengancam nyawa dan perlu mendapatkan rawatan daripada doktor dengan kadar segera.

 

  1. Demam

Apabila melihat suhu demam bayi yang terlampau tinggi, adalah lebih baik anda segera bawanya berjumpa doktor. Namun jika demamnya dalam paras yang tidak membahayakan, disusuli dengan batuk dan selsema anda boleh merawatnya sendiri dengan ubat-ubatan semula jadi dari rumah. Cuba dahulu, jika tidak berkurang bawalah berjumpa doktor.

 

  1. Menangis tanpa sebab dan tak boleh dipujuk

Sekiranya bayi anda menangis dan tak boleh dipujuk, ia merupakan tanda yang dia sedang sakit. Lihat jika dia demam atau ada punca lain yang menyebabkannya berterusan menangis. Boleh jadi juga dia mengalami kembung perut hingga membuatnya rasa kurang selesa.

 

  1. Sakit kepala, pening atau pengsan

Sekiranya anak anda jatuh atau kepalanya terhantuk kepada sesuatu benda, ia boleh menyebabkan mereka sakit kepala, pening atau pengsan. Dalam keadaan ini, anda tak boleh berlengah dan ia perlu dirawat segera. Bahkan, ada kes yang lebih serius akan membuatkan anak muntah-muntah, penglihatan kabur, mengalami kekeliruan, tak boleh melihat pencahayaan atau perubahan mood yang ketara.

 

Ini semua adalah simptom-simptom gegaran yang serius.

 

  1. Dehidrasi

Dehidrasi terjadi apabila anak tidak cukup minum air. Badan manusia memerlukan air untuk beroperasi dengan betul. Apabila dehidrasi, anak akan mengalami kelesuan, mudah marah, sakit kepala, air kencing yang sedikit gelap, kulit kering dan bibir mengelupas. Untuk itu,pastikan anak anda minum cukup air kosong setiap hari supaya tubuhnya lebih bertenaga.

 

  1. Kesukaran bernafas

Ini juga merupakan salah satu tanda bayi sakit yang jangan dibuat main. Jika ini berlaku, anda patut bimbang. Boleh jadi, si kecil itu sedang menunjukkan tanda-tanda asma atau penyakit serius yang lain. Lihat juga tanda lain seperti pucat dan wajah bertukar kebiruan. Jika ada, bawalah segera berjumpa doktor.

 

  1. Tidak responsif

Secara lazimnya, kanak-kanak yang aktif tetap cergas setiap hari. Tapi jika tiba-tiba anak anda kelihatan lemah, kurang bermaya atau tidak berminat untuk bermain. Memang anda patut bimbang. Dengan adanya tanda-tanda tersebut, ia memberi petunjuk bahawa anak anda sedang sakit.

 

Oleh itu, ibu bapa harus lebih alert jika gejala yang disenaraikan tadi muncul secara tiba-tiba. Apapun, anda tak boleh terlalu panik di hadapan mereka. Tunjukkan sikap professional dengan memberi bantuan kecil terlebih dahulu. Jika keadaan lebih teruk atau anda berasa tidak sedap hati dengan situasi itu, jangan berlengah untuk segera ke hospital. Nak cuba ikhtiar Minyak Herba Asmak untuk atasi masalah-masalah yang sering dihadapi oleh bayi anda,  boleh klik di sini.
8 Tanda Bayi Sakit yang Perlu Anda Ambil Serius

Kredit : TheAsianParent

Ebook PERCUMA - Petua Hilangkan Batuk Bayi Berkahak
50 Perkara Kebanyakan Ibu Tak Tahu
Semoga Bermanfaat

Leave a Reply

Close Menu