Skip to main content
search
0

Semua daripada kita akan mengalami masalah batuk walaupun sekali dalam seumur hidup. Selalunya simptom ini tidak memberikan masalah besar kepada seseorang. Tetapi jika batuk tersebut berpanjangan ataupun teruk, ia sedikit sebanyak mengganggu kehidupan pesakit tersebut.Terdapat beberapa cara hilangkan batuk dengan mudah.

Batuk ialah keadaan yang berlaku apabila terdapat masalah atau gangguan pernafasan.Demam selesema adalah antara punca utama batuk berlaku di kalangan kanak-kanak. Batuk juga boleh disebabkan oleh punca lain seperti jangkitan pada bahagian pernafasan atas atau kerongkong,alahan,asma,batuk kokol,jangkitan sinus atau batuk kering.

Beza jenis batuk

 1. Asma

Cara Hilangkan Batuk Batuk yang dialami disebabkan oleh serangan asma selalunya berlaku semasa demam.Batuk kerana asama akan berlarutan dan seringakli berulang.Pesakit akan mengalami batuk apabila terdedah kepada suhu sejuk,pada waktu malam,emosi menangis dan Ketika melakukan aktiviti lasak.

 1. Jangkitan Kuman

Sekiranya anak yang batuk mengalami nafas berdehit atau berbunyi,batuk tersebut berkemungkinan disebabkan oleh jangkitan kuman pada organ pernafasan bawah (lower respiratory infection) seperti pneumonia,bronkitis dan broncholitis.

 1. Pertusis

Pertusis atau whooping cough juga dikenali dengan nama batuk kokol. Ia dinamakan sempena bunyi batuk yang kuat ‘kong,kong,kong’. Batuk kerana pertussis ini tidak mengeluarkan kahak dan ia kering sehingga menyakitkan tekak.

Ciri batuk serius

Terdapat beberapa situasi ibu bapa perlu segera membawa anak menerima rawatan iaitu jika mempunyai anak berusia satu tahun ke bawah iatu demam,batuk dan selesema.

 1. Batuk yang menyebabkan anak sering tercunap-cungap
 2. Nafas anak yg bergelora dan dadanya berombak
 3. Mengalami kesukaran untuk bernafas
 4. Susah untuk mendapatkan tidur yang lena kerana kerap batuk
 5. Nafas berdehit dan berbunyi
 6. Batuk/demam dan selesema teruk yang tidak sembuh selepas 5 hari
 7. Batuk /demam dan selesema sehingga menyababkan anak tidak aktif dan mengalami kesukaran bernafas.
 8. Batuk,selesema disertai demam berpanjangan melebihi 38 celcius bagi berumur 6 bulan ke bawah dan melebihi 39 celsius bagi bayi berumur bawah setahun.

Jika anak tidak mahu makan ubat, pastinya usaha untuk merawat batuk akan bertambah sukar. Tetapi ibu usah bimbang. Terdapat 12 cara yang boleh ibu cuba sebagai petua hilangkan batuk budak dengan remedi yang mudah.

 1. Madu untuk rawat batuk anak
 2. Ubat titis hidung
 3. Banyakkan pengambilan air
 4. Pelembap udara untuk legakan batuk anak
 5. Posisikan kepala di kedudukan yang tinggi
 6. Stimkan ruang bilik
 7. Modus tertentu
 8. Berkumur untuk hilangkan batuk anak
 9. Bersihkan bilik anak anda
 10. Keluar bersiar-siar
 11. Hilangkan batuk anak dengan makan nanas
 12. Wap air

Jika anda mengalami batuk melebih 2 minggu, anda perlu berjumpa dengan doktor untuk mengetahui punca kepada masalah tersebut.

Sekiranya anda ingin mencuba,klik disini

Kredit:

hellodoktor

the diagnosa

Ebook PERCUMA - Petua Hilangkan Batuk Bayi Berkahak
50 Perkara Kebanyakan Ibu Tak Tahu
Semoga Bermanfaat

Leave a Reply

Close Menu