Skip to main content
search
0

Sakit mata merupakan gejala yang lazim dirawat lebih-lebih lagi di peringkat klinik. Ia boleh dihidapi oleh pelbagai lapisan umur tanpa mengira jantina. Kebanyakan punca sakit mata boleh dirawat menggunakan ubat- ubatan dan tidak disebabkan oleh penyakit berbahaya yang boleh menyebabkan komplikasi seperti hilang penglihatan. Seperti mana yang kita semua sudah tahu, kondisi sakit mata adalah disebabkan oleh jangkitan mikroorganisme yakni virus, bakteria, kuman atau alergen. Jadi, jangkitan ini sudah tentu boleh berjangkit di antara satu individu ke individu yang lain. Ini kerana mikroorganisme tersebut boleh hidup, membiak dan merebak pada persekitaran tempat anda berada.

Ia boleh tersebar melalui sentuhan atau titisan akibat kontak rapat mahupun perbuatan seperti bersin atau batuk.Pun begitu, ramai yang mungkin masih lagi percaya bahawa hanya dengan melihat orang yang sakit mata, akan sebarkan jangkitan.Tidak, anda tidak akan mendapat jangkitan hanya dengan melihat kecuali berlakunya kontak rapat bersama penderita sakit mata. Terdapat 5 cara mengatasi sakit mata secara semulajadi yang boleh diamalkan di rumah. Antaranya ialah:

  1. Daun sirih

Daun sirih juga merupakan salah satu bahan semula jadi yang paling popular untuk manfaat kesihatannya dan merupakan salah satu cara untuk merawat sakit mata. Cara menggunakannya dengan menyediakan 3 helai daun sirih bersih kemudian direbus bersama air hingga mendidih. Selepas air sejuk, gunakan air tersebut dan sapu pada mata.

  1. Hirisan timun

Timun juga boleh menyembuhkan sakit mata dan kemerahan pada mata, kerana sifat anti-bakteria dalam timun menjadikannya sangat berkesan untuk merawat sakit mata seperti gatal-gatal dan kemerahan pada mata, selain itu sensasi kesegaran pada timun juga dapat melegakan kantung mata. Untuk cara menggunakannya agak mudah, hiris sebiji timun dan sapukan pada mata anda untuk beberapa lama.

  1. Mampatkan uncang teh

Kandungan antioksidan dalam teh, seperti teh hijau, teh hitam, atau teh chamomile, dipercayai dapat melegakan aduan mata, seperti mata bengkak, kering dan merah. Untuk menggunakannya, sejukkan dahulu uncang teh basah di dalam peti sejuk selama beberapa minit. Selepas sejuk, mampatkan uncang teh pada mata yang sakit selama kira-kira 20-30 minit dan lakukan sekurang-kurangnya 2-3 kali sehari.

  1. Titisan air garam steril atau larutan garam

Garam mempunyai sifat antibakteria sehingga dapat melawan kuman penyebab jangkitan yang masuk ke dalam mata. Air garam juga bagus untuk membersihkan mata dan merawat mata kering. Larutan garam biasanya dijual di kedai dan boleh didapati di farmasi. Untuk menggunakan larutan garam sebagai cara semula jadi untuk merawat sakit mata, anda boleh meletakkan beberapa titis larutan garam pada mata yang sakit 3-4 kali sehari. Selepas itu, bersihkan mata dengan tisu dan elakkan daripada menggosok mata dengan tangan.

  1. Mampat suam

Mampat hangat juga boleh digunakan sebagai cara semula jadi untuk merawat sakit mata. Penggunaan kompres hangat boleh mengatasi kerengsaan mata, mata merah, dan mata kering. Selain itu, kompres hangat juga boleh merehatkan otot mata dan mengurangkan sakit mata. Cara menggunakan kompres suam pada mata ialah dengan merendam kain yang bersih dan lembut di dalam air suam, kemudian angkat kain tersebut dan perah airnya. Selepas itu, mampatkan mata yang sakit dengan kain suam ini selama 15–30 minit. Lakukan pemampatan ini sebanyak 2-3 kali sehari.

Namun, sekiranya sakit mata yang anda rasai agak teruk, tidak bertambah baik selepas 1-2 minggu, atau sebenarnya semakin teruk, anda harus segera berjumpa pakar mata supaya ubat sakit mata yang sesuai dapat diberikan.

Jika anda atau ahli keluarga mengalami masalah sakit sendi,sakit pinggang dan lenguh-lenguh, anda boleh cuba Fresh N Cool, klik link di sini.

Kredit:

1. doktoroncall

2. hellodoktor

3. disperkimta

4. alodokter

Ebook PERCUMA - Petua Hilangkan Batuk Bayi Berkahak
50 Perkara Kebanyakan Ibu Tak Tahu
Semoga Bermanfaat

Leave a Reply

Close Menu