Skip to main content
search
0

Minyak kelapa dara adalah satu produk yang telah menjadi sinonim kepada masyarakat Malaysia. Namun penggunaannya sudah semakin berkurangan terutama sekali bagi ibu hamil semasa mengandungkan anak mereka kerana ramai yang menganggapnya satu produk yang agak lapuk untuk digunakan. Walaupun begitu, ramai yang tidak mengetahui manfaatnya yang besar terutama bagi kalangan ibu hamil semasa mengandungkan anak. Selain itu, minyak kelapa dara juga dipanggil sebagai ‘virgin coconut oil’ dalam bahasa Inggeris, dikenali dengan bau wanginya, rasa yang baik, bersifat antioksidan, asid lemak rantaian sederhana (MCFA) dan kandungan vitaminnya. Minyak kelapa pastinya bukanlah satu nama yang tidak dikenali, tetapi minyak kelapa dara mungkin kurang dikenali sahaja. Minyak kelapa dara juga adalah minyak yang diekstrak daripada kelapa tanpa menggunakan haba. Ia semakin popular di seluruh dunia berbanding dengan minyak kelapa biasa dan untuk alasan yang baik. Sebenarnya, ada satu bahan yang dipanggil minyak kelapa dara dan ia berbeza dari minyak kelapa biasa dengan sifatnya yang tersendiri. Perbezaan ini terutamanya terletak pada sumber (lebih khusus, bentuk fizikal sumber), kaedah pengekstrakan, dan faedah seterusnya.

Seterusnya, ini adalah 6 kelebihan minyak kelapa dara bagi ibu hamil. Pertama, meningkatkan Imun Sistem Badan. Dengan mengamalkan 2 sudu Minyak Kelapa Dara (VCO) Asmak sistem badan ibu akan meningkat berbanding sebelumnya kerana ianya bersifat anti kulat, anti virus, dan anti bakteria. Ia melindungi ibu dan kandungan dari selesema, demam, dan sebagainya. Ibu boleh campurkan Minyak Kelapa Dara (VCO) Asmak dalam minuman juga. Kedua, mengurangkan Morning Sickness. Satu sudu Minyak Kelapa Dara (VCO) Asmak boleh membantu mengurangkan “morning sickness” dan” pregnancy heartburn.” Ibu juga boleh campurkan 1 sudu Minyak Kelapa Dara (VCO) Asmak di dalam teh atau susu. Ibu-ibu akan kurang rasa mual dan lebih bertenaga dalam melakukan aktiviti harian. Ibu juga akan lebih berselera untuk makan dan segala nutrisi akan terserap untuk ibu dan kandungan.Ketiga, menstabilkan Hemoglobin (HB) Rendah. Kadar HB Rendah boleh membuatkan ibu mudah berasa penat, sakit kepala dan sesak nafas.  Minyak Kelapa Dara (VCO) Asmak mempunyai kandungan zat besi yang boleh membantu menstabilkan HB Rendah ibu-ibu. Sekaligus, ia dapat membantu memberi tenaga kepada ibudalam menjalani kehidupan seharian.

Seterusnya, meningkatkan pengeluaran susu yang berkualiti. Asid laurik adalah sangat penting dalam menghasilkan susu ibu. Minyak Kelapa Dara (VCO) Asmak merupakan sumber asid lauric yang terbaik. Asid Laurik membantu meningkatkan pengeluaran susu ketika dan selepas hamil dan menghasilkan susu yang berkualiti tinggi. Bayi yang sihat memerlukan susu ibu yang sihat dalam perkembangan dan pertumbuhan anak-anak. Kelima, melembutkan dan melembapkan kulit.Perubahan hormon ketika hamil boleh menyebabkan kulit ibu menjadi kering. Minyak Kelapa Dara (VCO) Asmak juga sesuai digunakan untuk luaran kerana ia boleh melembutkan dan melembapkan kulit. Ibu-ibu boleh sapukan setitik Minyak Kelapa Dara (VCO) Asmak pada kulit wajah ibu pada waktu malam sebelum tidur. Ibu juga boleh sapukan Minyak Kelapa Dara (VCO) Asmak pada seluruh badan ibu atau pada kulit yang kering. Esok apabila ibu bangun tidur, say bye-bye to kulit kering! Ia juga berkesan untuk mengecutkan musuh utama wanita iaitu jerawat!

Sekiranya ibu-ibu yang sedang hamil dan mencari produk yang baik untuk diri anda , jom klik link di sini.

 

Kredit:

hellodoktor

daura

 

 

 

 

Ebook PERCUMA - Petua Hilangkan Batuk Bayi Berkahak
50 Perkara Kebanyakan Ibu Tak Tahu
Semoga Bermanfaat

Leave a Reply

Close Menu