0

Madu adalah makanan yang sering dikaitkan dengan pelbagai manfaat kesihatan. Selama berabad-abad, madu telah banyak digunakan untuk tujuan perubatan. Kelebihan madu tidak diragukan lagi.

Mari kita baca kelebihan madu bagi kesihatan tubuh badan kita:

 

1. Menambah Tenaga

Nutrien penting menjadikan madu berkesan bagi penggalak tenaga yang baik. Glukosa yang terkandung dalam madu akan diserap oleh badan dengan cepat dan meningkatkan tenaga untuk melakukan aktiviti seharian.

Selain itu, fruktosa akan memberikan stok tenaga kerana ia menyerap dengan lebih perlahan. Madu juga dapat mengekalkan kadar gula dalam darah berbanding dengan jenis gula yang lain.

 

2. Merawat Batuk

Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Pediatrics mendapati bahawa memakan dua sudu teh madu secara berkala dapat menjadi efektif dalam menyembuhkan batuk yang berterusan. Ini kerana madu mempunyai sifat antimikrob yang berkesan membunuh bakteria.

Kajian lain juga mendapati bahawa madu juga berfungsi untuk menghilangkan batuk pada anak-anak pada waktu malam, bahkan lebih daripada ubat batuk untuk anak-anak di pasaran. Ibu bapa perlu diingat, madu tidak boleh diberikan kepada kanak-kanak di bawah umur 1 tahun.

 

3. Tidur Yang Lebih Baik

Sekiranya anda menghadapi masalah tidur, anda boleh mencuba makan madu. Madu melepaskan serotonin, yang mana tubuh berubah menjadi melatonin, sebatian kimia yang mengatur kualiti tidur.

Selain makan sesudu atau minum segelas dengan air suam pada waktu malam dengan satu sudu madu di dalamnya. Dijamin tidur anda menjadi lebih baik.

4. Menguatkan Kekebalan

Tidak ada vitamin yang kurang mahal di pasaran, fungsi madu tidak boleh dipandang rendah dalam menyuburkan system percernaan dan meningkatkan imuniti. Lebih-lebih lagi, madu mengandungi antioksidan yang berkesan untuk menangkal radikal bebas.

“Mulailah hari anda dengan menambahkan satu sendok makan madu dan jus lemon (diperah dari ½ lemon) ke dalam secawan air suam. Minum secara berkala setiap pagi sebelum sarapan dan rasakan faedahnya,” kata Anshul Jaibharat, pakara pemakanan di India.

5. Mencegah Gangguan Jantung

Madu mengandungi fenol dan antioksidan lain yang telah dikaitkan untuk mengurangkan risiko penyakit jantung. Bukan hanya itu, madu diketahui dapat membantu membesarkan arteri jantung, sehingga meningkat aliran darah ke jantung.

“Madu mencegahh pembentukan darah yang menyebabkan serangan jantung dan strok, kerana dengan memakannya, antioksidan dalam darah meningkat”, kata Dr. Manoj K. Ahuja yang bekerja di Hospital Sukhda.

 

Sumber : Asianparent

Ebook PERCUMA - Petua Hilangkan Batuk Bayi Berkahak
50 Perkara Kebanyakan Ibu Tak Tahu
Semoga Bermanfaat

Leave a Reply