Skip to main content
search
0

Lutein itu apa sebenarnya? Lutein merupakan sejenis vitamin yang dikenali sebagai karotenoid. Vitamin ini memiliki hubungan dengan beta – carotene dan vitamin A. Zat lutein ini boleh diperoleh secara semulajadi daripada buah-buahan dan sayur-sayuran lebih-lebih lagi yang berwarna hijau, oren dan kuning. Makanan seperti  bayam, kangkong, jagung, kiwi, anggur dan timun mengandungi zat ini. Banyak orang mengira bahwa Lutein merupakan “the eye vitamin” yang dimana Lutein merupakan vitamin yang diperuntukan bagi mata.

Lutein juga disebut sebagai xantofil dan menganduni bahan semulajadi yang dikelasakan sebagai karotenoid. Karotenoid merupakan sekumpulan pigmen tumbuhan dengan kesan antioksidan yang lebih pekat. Lutein biasanya digunakan untulk tujuan penyakit yang melibatkan indera penglihatan seperti katarak dan degenerasi makula. Khasiat zat lutein ini dapat melindungi mata daripada radikal bebas, melindungi mata daripada bahaya sinaran matahari dan daripada produk sampingan kimia. Fungsi zat lutein ini dapat membina retina dan lensa mata.

Mengamalkan pengambilan lutein sebagai alternatif pengambilan ubat-ubatan sudah tentunya memiliki banyak manfaat untuk tubuh anda. Sehingga kini, kebanyakan kajian mengenai pengambilan lutein banyak memberi manfaat kepada kesihatan tubuh badan kita. Beberapa penyokong perubatan altenatif mendakwa bahawa zat lutein sebagai makanan tambahan juga boleh membantu mencegah kanser kolon, kanser payudara, kencing manis dan penyakit jantung. Walaupun beberapa kajian telah mengkaji kesan kesihatan makanan tambahan lutein, terdapat beberapa bukti bahawa makanan tambahan lutein dapat meningkatkan kesihatan mata. Berikut adalah dua penemuan kajian:

1. Degenerasi Makular Berkaitan Umur

Fungsi visual pada orang yang mengalami degenerasi macula yang berkaitan denga usia dapat ditingkatkan dengan pengambilan suplemen lutein. 90 orang yang mengalami degenerasi makula dalam kajian pada tahun 2004, mula mengambil makanan tambahan lutein dan antioksidan dan mineral lain atau plasebo selama 12 bulan. Hasil kajian menunjukkan bahawa kedua-dua kumpulan makanan tambahan mempunyai peningkatan ketara dalam fungsi visual, manakala kumpulan placebo tidak menunjukkan peningkatan sedemikian.

2. Fungsi Visual

Menurut kajian yang dijalankan pada tahun 2009, 37 orang dewasa sihat mengambil makanan tambahan lutein selama 12 bulan dan penyelidik mendapati bahawa terdapat peningkatan dalam fungsi visual mereka. Antara penemuan lain juga, kajian mendapati bahawa makanan tambahan lutein dapat membantu merawat masalah penglihatan yang disebabkan oleh pendedahan jangka panjang terhadap cahaya skrin daripada komputer.

Pengambilan zat lutein sebagai makanan tambahan mugkin selamat apabila diambil dalam jumlah yang sesuai. Pesakit-pesakit tertentu hendaklah berunding dengan doctor anda terlebih dahulu sebelum mengambil apa-apa jenis makanan tambahan secara teratur. Penggunaan 6.9-11.7mg sehari dalam diet anda adalah selamat. Penyelidikan pengambilan dos sebanyak 15mg setiap hari sehingga 2 tahun adalah selamat.

Walaupun makanan tambahan lutein mungkin memberi manfaat kepada rawatan atau pencegahan masalah kesihatan tertentu, merawat sendiri dengan makanan tambahan adalah tidak digalakkan. Berbincanglah dengan doctor anda terlebih dahulu tentang pemilihan makanan tambahan dan dos harian yang bersesuaian dengan keperluan kesihatan anda. Ingin mendapatkan khasiat lutein daripada Vitamin C Effervescent Asmak? Klik sini. 

Kredit:
1. Ceria Sihat
2. Honest Docs

Ebook PERCUMA - Petua Hilangkan Batuk Bayi Berkahak
50 Perkara Kebanyakan Ibu Tak Tahu
Semoga Bermanfaat

Leave a Reply

Close Menu