Skip to main content
search
0

Rambut bercabang atau dikenali sebagai trichoptilosis adalah keadaan dimana hujung rambut membelah berpunca daripada kimia pada batang rambut. Apabila diperhatikan dengan teliti, hujung rambut ini terasa kering, rapuh, sehingga nampak terurai menjadi dua bahagian.

 

 

Cara menghilangkan rambut bercabang

Satu-satunya cara menghilangkan rambut bercabang adalah memotong bahagian hujung rambut. Perlu diingatkan bahawa mencabut hujung rambut yang terurai menjadi dua akan membuatkan rambut menjadi lebih rosak. Oleh itu, cara terbaik mengatasi masalah ini adalah memotong bahagian hujung rambut sama ada di kedai atau secara sendiri.

Penggunaan gunting yang tajam juga merupakan salah satu cara untuk mengurangkan rambut bercabang.Jadi, anda perlulah menggunakan gunting yang tajam sekiranya ingin memotong rambut sendiri. Penggunaan gunting yang tumpul akan membuatkan rambut anda menjadi rosak dan tidak sekata.

Selain itu, anda juga boleh minta pendapat daripada pekerja di salon atau doktor pakar yang menguruskan bahagian rambut.

 

Cara merawat rambut agar tidak bercabang

1. Rutin memotong rambut

2. Berhati-hati ketika rambut dalam keadaan basah

3. Kerap memakai masker rambut

4. Pilih alat pengering rambut yang berkualiti

 

6 Kesilapan Yang Selalu Anda Buat Sehingga Hujung Rambut Bercabang

1. Tidak menggunakan perapi rambut

Perapi rambut adalah sangat penting untuk menutup rambut yang mungkin terbuka apabila mencuci rambut. Cuticles rambut yang terlindung akan kurang mengalami kerosakan akibat terdedah kepada air, mengurangkan kerapuhan rambut sekaligus membuatkan rambut anda tidak bercabang.

 

2. Tidak trimmed rambut secara berkala

Rutin menggunting hujung rambut secara berkala sebenarnya dapat mengurangkan risiko hujung rambut yang bercabang. Anda perlu trimmed rambut setiap 6 minggu untuk membuang hujung rambut yang rosak dan tidak bermaya.

 

3. Menggunakan alat pendandan rambut dengan kerap

Penggunaan hair dryer atau pengering rambut dengan kerap boleh menyebabkan rambut anda mudah rapuh dan bercabang akibat daripada haba panas daripada alatan tersebut. Cara yang terbaik adalah anda perlulah menggunakan pelindung rambut sama ada berbentuk spray atau cecair sebagai pelindung.

 

4. Menggunakan banyak bahan kimia pada rambut

Teknik meluruskan (rebonding), kerinting (perm), mewarnakan ataupun bleaching pada rambut akan menyebabkan rambut anda terdedah kepada bahan kimia. Penerimaan bahan kimia pada rambut merupakan punca utama rambut mudah bercabang ataupun rapuh. Sebaiknya, kekalkanlah original rambut anda dan lakukan rutin penjagaan rambut yang betul.

 

5. Rambut terdedah dengan cuaca panas

Rambut yang kerap terdedah dengan sinaran matahari lebih berisiko tinggi untuk rosak dan bercabang. Cahaya matahari yang panas akan menyebabkan kulit kepala dan rambut anda menjadi lebih kering. Jika anda ingin melakukan aktiviti di luar dan berisiko terdedah kepada matahari, keraplah memakai pelindung kepala seperti topi dll.

 

6. Kurang minum air putih

Akhir sekali, Sangat penting untuk anda minum lebih banyak air putih untuk kesihatan mahupun diet seimbang. Selain itu, badan anda akan memperolehi semua nutrien yang diperlukan untuk menghasilkan rambut yang kuat dan bersinar. Semoga bermanfaat!

 

Sekiranya anda mempunyai masalah yang sama seperti di atas boleh klik link ini.

Credit:

  1. https://hellosehat.com/penyakit-kulit/perawatan-rambut/rambut-bercabang/#gref

 

  1. https://www.xtra.com.my/oh-lawa/6-kesilapan-yang-selalu-anda-buat-sehingga-hujung-rambut-bercabang/

 

Ebook PERCUMA - Petua Hilangkan Batuk Bayi Berkahak
50 Perkara Kebanyakan Ibu Tak Tahu
Semoga Bermanfaat

Leave a Reply

Close Menu